Pikantní bažantí polévka se zelenou fazolí
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Hrášek
 - 200 g Kuřecí drůbky
 - 150 g Fazolové lusky zelené
 - 150 g Cibulka jarní
 - 500 g Bažantí prsa
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Česnek sušený
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 dl Víno bílé
 - 5 dl Víno červené
 - 7 dl Voda pitná
 - 1 kg Bažant obecný
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 - 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 916 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 103 g
 - Sodík 719 mg
 - Bílkoviny 85 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 256.4 mg
 - Draslík 1566.1 mg
 - Vláknina 19499 mg
 - Vitamín A 19499 mg
 - Vitamín B6 2.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 93.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bažantí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Jarní cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Očištěné zelené fazolové lusky překrojíme napůl. Omyjeme libeček, petrželku kudrnku a čerstvý hrášek. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V hrnci si rozpálíme máslo s olejem a plátky masa krátce, ale prudce orestujeme. Vyjmeme je a odložíme na talíř, plátky osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Do výpeku vložíme cibuli s česnekem, promícháme a pod pokličkou dusíme přibližně 2-3 minuty, maso vrátíme do hrnce, přilijeme 8 dl zvěřinového vývaru s 2 dl bílého vína a pomalu polévku přivedeme k varu. Přidáme do ní fazolové lusky, drobně pokrájené lístky libečku, bobkový list, špetku muškátového oříšku a vaříme dalších 5 minut.
 - 
                                4
Nakonec přidáme hrášek, který vaříme ještě 3 - 4 minuty.
 - 
                                5
Polévku dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
 - 
                                6
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
 - 
                                7
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
 - 
                                8
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 
                                9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.