Rožnovský kapr načerno
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 800 g Kapr obecný
 - 50 g Mandle
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mrkev kořen
 - 50 g Petržel - nať
 - 100 g Perník
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 10 ks Švestky
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Hrozinky
 - 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 1 polévková lžíce Povidla švestková
 - 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Džem rybízový
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 744 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 514 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 147 mg
 - Draslík 1187 mg
 - Vláknina 11304.8 mg
 - Vitamín A 11304.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.9 mg
 - Vitamín E 6.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kapra očistíme, omyjeme, rozporcujeme na větší kusy, bez hlavy a ocasu ho dáme do hrnce s litrem vody, octem, celou očištěnou cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a solí (1,5 lžičky). Pomalu vaříme 10 - 15 minut, potom rybu opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou. Vývar přecedíme.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a malou snítku libečku. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, libeček krájíme také nadrobno. Perník nastrouháme. V pánvi roztopíme cukr (1 lžíce) a stálým mícháním upražíme světlejší karamel, který zředíme 1 dl rybího vývaru.
 - 
                                3
V hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli se zeleninou, promícháme a krátce osmažíme. Přilijeme vývar (4,5 dl), přidáme perník, zředěný karamel, švestková povidla, rybízový džem, promícháme a pomalu vaříme 30 minut.
 - 
                                4
Mezitím omyjeme sušené švestky s hrozinkami a pokrájíme je na menší kousky, stejně tak i vlašské ořechy i oloupané mandle.
 - 
                                5
Uvařenou omáčku přecedíme a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí (asi 0,5 lžičky), cukrem (1 lžíce), citronovou šťávu, přidáme pokrájené švestky s hrozinkami, mandle a ořechy. Krátce, přibližně 5 - 7 minut povaříme, vložíme kousky kapra, necháme prohřát.