Ramínko z vepřového se zeleninou
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 20 g Rozmarýn čerstvý
 - 300 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Ovarové ramínko vařené
 - 5 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín celý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 5 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 212 g
 - Sodík 500 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 40.6 mg
 - Draslík 1223.6 mg
 - Vláknina 22733.2 mg
 - Vitamín A 22733.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 91.3 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V kastrolu rozpálíme sádlo, zasypeme kmínem. Cibuli oloupeme, nasekáme na drobno, česnek nakrájíme na plátky. Přidáme tymián, rozmarýn. Kořenovou zeleninu očistíme, oškrábeme a pokrájíme na menší kousky. Polovinu zeleniny vložíme do kastrolu, mírně osolíme.
 - 
                                2
Vepřové maso rozkrájíme na čtvrtky, posolíme, opepříme, vložíme do kastrolu k zelenině. Zarestujeme, zasypeme paprikou, promícháme a přilijeme vepřový vývar. Počkáme, než přijde k varu, poté ztlumíme oheň, přikryjeme. Dusíme, až maso změkne a zelenina bude už prakticky rozvařená, přibližně hodinu.
 - 
                                3
V dalším hrnci uvaříme v osolené vodě brambory, nad nimi na pařáku druhou polovinu pokrájené kořenové zeleniny. K ní přidáme tymián a rozmarýn.
 - 
                                4
Do hlubší pánve vlijeme slunečnicový olej. Vysypeme zeleninu uvařenou v páře a rozkrájenou cibulku, osolíme, lehce osladíme cukrem, orestujeme.
 - 
                                5
Z kastrolu vyndáme maso. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do kastrolu, zahustíme, potom vrátíme zpět maso a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny.
 - 
                                6
Z vařených brambor slijeme vodu, přisypeme kmín, přidáme sádlo, prošťoucháme a promícháme. Dosolíme a servírujeme.