Bozbaš, národní arménská polévka ze skopového masa
Suroviny
- 600 g Skopová plec
 - 300 g Fazole
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 4 ks Brambory
 - 2 ks Citrony
 - 2 ks Jablka
 - 3 ks Rajčata
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 6 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 581 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 158 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 11.4 mg
 - Draslík 472.2 mg
 - Vláknina 10001.8 mg
 - Vitamín A 10001.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou plec rozkrájíme na kostky, zalijeme dvěma litry vody, přidáme den předem namočené malé fazole a vaříme asi 90 minut. Maso poté drátěnou naběračkou z hrnce vyjmeme, na másle po všech stranách opečeme, následně ho vrátíme do vývaru a vaříme do měkka. K masu postupně přidáváme oloupané rozčtvrcené brambory, pokrájená rajčata a na kostky nakrájená (jádřinců zbavená) jablka.
 - 
                                2
Asi 15 minut před koncem vaření bozbaš osolíme, okořeníme tlučeným pepřem, sladkou paprikou, přidáme cukr a ochutíme šťávou ze 2 citronů, sekanou petrželkou, koprem i libečkem.
 - 
                                3
Polévku rozdělíme do talířů, do každého přidáme lžíci zakysané smetany a podáváme.