Jablková žemlovka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1003 kcal
 - Sacharidy 130 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 43 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 180.2 mg
 - Draslík 248.3 mg
 - Vláknina 6875.5 mg
 - Vitamín A 6875.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                2
Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem.
 - 
                                3
Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami.
 - 
                                4
Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
 - 
                                5
Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova.
 - 
                                6
Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem.