Skordalia
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 798 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 220 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 444.4 mg
 - Vláknina 13958.3 mg
 - Vitamín A 13958.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 13.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ze staršího chleba odstraníme kůrky a středy rozlámeme na kousky. Chléb vložíme do misky, přelijeme vodou a 10-15 minut necháme máčet. Poté nadbytečnou tekutinu vymačkáme a chléb odložíme.
 - 
                                2
Neloupané mandle přelijeme horkou vodou, necháme asi 30 vteřin odstát a potom vodu slijeme. Spařené mandle oloupeme.
 - 
                                3
Nahrubo nakrájený česnek vložíme spolu s mandlemi do mixéru a rozmixujeme. Přidáme namočený chléb a mixujeme tak dlouho, dokud se přísady důkladně nepromíchají. Za stálého mixování přiléváme olivový olej a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká hustá pasta. Vmixujeme ocet a podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Připravenou omáčku Skordalia uložíme v misce do lednice, kde vydrží až 4 dny. Před podáváním ji ozdobíme snítkami koriandru nebo petrželky.