Květákový salát s vlašskými ořechy
Suroviny
- 1 g Koriandr čerstvý
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 8 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 800 g Květák
 - 2 g Nakládaný zelený pepř
 - 80 ml Citronová šťáva
 - 40 ml Ocet kvasný lihový
 - 80 ml Vývar zeleninový
 - 160 ml Olej olivový
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 dl Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 629 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 0.2 mg
 - Draslík 532.4 mg
 - Vláknina 7763.8 mg
 - Vitamín A 7763.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 73.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme polovinou citronové šťávy, přikryjeme a necháme odležet. Mezitím dobře opereme a očistíme květák, rozebereme ho na růžičky a vhodíme do vroucí vody s bobkovým listem. Vaříme asi 10 minut tak, aby úplně nezměkl. Po vyjmutí necháme okapat, ale vývar ponecháme.
 - 
                                2
Zbylou citronovou šťávu a víno necháme přejít varem v litru vody, přidáme 5g soli, koriandr, česnek, tymián a zelený pepř a vše povaříme ještě 5 minut a zcedíme.
 - 
                                3
Mezitím připravíme dresink: smícháme ocet a šťávu, kterou pustila cibule, 4 polévkové lžíce vývaru z květáku, cukr, pepř, sůl a nakonec po troškách olej. Metlou šleháme, dokud se vše nepropojí. V hlubší míse promícháme okapaný květák s cibulí, zalijeme vývarem z koření a nakonec přelijeme dresinkem. Na závěr posypeme nasekanými ořechy. Můžeme podávat vlažný nebo studený.