Cassoulet
Suroviny
- 170 g Fazole bílé
 - 150 g Klobása vepřová
 - 120 g Slanina vepřová
 - 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 100 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Kachní stehna
 - 2 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 0.5 ks Bageta
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 833 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 127 g
 - Sodík 1132 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 162.2 mg
 - Draslík 1300.7 mg
 - Vláknina 25822 mg
 - Vitamín A 25822 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.5 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propláchnuté fazole vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Odstavíme a necháme 2 hodiny bobtnat.
 - 
                                2
V pánvi na olivovém oleji opékáme klobásky za občasného obracení asi 7 minut. Vyjmeme je a necháme stranou.
 - 
                                3
Do pánve vsypeme nadrobno nakrájenou slaninu, opečeme ji, vyjmeme a dáme ke klobáskám.
 - 
                                4
V pánvi zlehka smažíme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev asi 10 minut. Přidáme větší část rozdrceného česneku a ještě krátce osmahneme.
 - 
                                5
Očištěná a omytá kachní stehna ze všech stran propícháme, vložíme do kastrolu nebo pekáče a pečeme v troubě při 220 stupních Celsia asi 30 minut. Sádlo po pečení uchováme.
 - 
                                6
Do kastrolu navrstvíme polovinu fazolí, cibuli, mrkev, klobásy, slaninu a stehna. Přikryjeme zbylými fazolemi, přidáme tymián, bobkový list, osolíme a opepříme.
 - 
                                7
Rajčatový protlak rozmícháme ve 450ml vody, vmícháme rajčata, víno a směs nalijeme na fazole.
 - 
                                8
Pokrm dusíme pod pokličkou v troubě při 140 stupních Celsia asi 3 hodiny. Podle potřeby podléváme trochou vody.
 - 
                                9
Střídku z bagety rozdrobíme, rozmixujeme se zbylým česnekem a osmažíme na 2 lžících vypečeného sádla dozlatova. Necháme odstát na papírové utěrce a promícháme s nasekanou petrželkou.
 - 
                                10
Cassoulet vyjmeme z trouby, promícháme a posypeme strouhankovou směsí.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
