Lahodné lososové filety s hříbky
Suroviny
- 150 g Brambory
 - 800 g Hříbky čerstvé
 - 700 g Filety z lososa atlantického
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 0.5 kávová lžička Majoránka čerstvá
 - 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Olej chilli
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 1141 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 86.8 mg
 - Draslík 1056.4 mg
 - Vláknina 4439 mg
 - Vitamín A 4439 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Filety z lososa omyjeme a osušíme. Rybu osolíme a posypeme bílým pepřem. Oloupeme 1 velkou bramboru, omyjeme ji a jemně nastrouháme do misky. Omyjeme čerstvou majoránku a snítku petrželky kudrnky. Lístky z majoránky otrháme a drobně posekáme. Petrželku odložíme na ozdobu. K nastrouhané bramboře přidáme 2-3 špetky soli a majoránku s 1 lžičkou maizeny. Promícháme a vytvořené těstíčko rozetřeme na 1 stranu lososových filetů. Očištěné a omyté hříbky osušíme a pokrájíme na plátky silné 2-3 mm. Pórek omyjeme, nakrájíme bílou část na tenká kolečka a zelenou část na tenké nudličky.
 - 
                                2
V zapékací míse si rozpálíme 2 lžíce másla s olejem. Filety položíme na rozpálený omastek potřenou bramborovou stranou. Smažíme je dozlatova z každé strany přibližně 2-3 minuty. Pak zapékací mísu s rybou dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme 10 minut při 180°C.
 - 
                                3
V pánvi si rozpálíme 1 lžíci másla a 1 lžíci chilli oleje. Na něm zprudka restujeme hříbky dozlatova. Restujeme je přibližně 2-3 minuty. Potom je osolíme mořskou solí a odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a patrně ji zamícháme k hříbkům.
 - 
                                5
Porce lososa dáme na teplé talíře, ozdobíme je lístky petrželky, přidáme k nim hříbky se šlehačkou a podáváme.