Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou
Suroviny
- 400 g Celer bulvový
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 100 g Sýr Čedar
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Lilek
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 1 ks Paprika červená
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1.5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 574 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 152 g
 - Sodík 303 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 57.3 mg
 - Draslík 994.4 mg
 - Vláknina 14877.5 mg
 - Vitamín A 14877.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Středně velký celer (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Šalotku, česnek a mrkev také oloupeme, omyjeme a krájíme na tenká kolečka. Žlutou a červenou masitou papriku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.
 - 
                                2
Lilek omyjeme, rozkrájíme na plátky, osolíme asi 2 lžičkami soli a necháme ho vypotit 20 - 30 minut. Potom ho opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky.
 - 
                                3
Ve větší pánvi rozpálíme olej s máslem, šalotku s česnekem zpěníme, přidáme mrkev, celer promícháme a krátce, přibližně 30 sekund restujeme. Zeleninu ochutíme (po 0,5 lžičkách) čerstvě pomletým pepřem, zázvorem a solí.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla, hříbky krátce orestujeme, ochutíme solí (0,5 lžičky), černým pepřem (0,5 lžičky) a kmínem. Houby vyjmeme, na omastek přidáme další lžíci másla a plátky lilku restujeme z každé strany do zlatova, poté k nim přimícháme pokrájenou papriku.
 - 
                                5
Připravíme si ingredience na sýrovou krustu: do mísy nasypeme 200 g polohrubé mouky se 2 lžičkami prášku do pečiva, promícháme ji s pokrájeným máslem, smetanou a bílým pepřem. Petrželku kudrnku i čerstvé oregano opláchneme pod tekoucí vodou, bylinky následně drobně pokrájíme. Nakonec vmícháme do směsi nastrouhaný sýr s bylinkami. Směs by měla mít obdobnou konzistenci jako drobenka na koláče.
 - 
                                6
Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje, do ní navrstvíme všechnu zeleninu s houbami a lilkem, přelijeme zeleninovým bujónem, mísu volně zakryjeme alobalem. Dáme ji do předem vyhřáté trouby (na 200°C) a pečeme 35 minut. Pak na zeleninovou směs navrstvíme sýrovou směs a pečeme při 240°C asi 15 - 20 minut do zlatova - mísu nezakrýváme.
 - 
                                7
Upečenou zeleninu necháme několik minut vychladnout, následně servírujeme.