Staročeské beleše
Suroviny
- 30 g Droždí
 - 250 g Marmeláda malinová
 - 500 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 g Tvaroh tučný
 - 1 kávová lžička Cukr krystal
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 špetka Sůl
 - 3 dl Mléko plnotučné
 - 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 0.06 dl Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 830 kcal
 - Sacharidy 138 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 399 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 32.5 mg
 - Draslík 195.2 mg
 - Vláknina 5950 mg
 - Vitamín A 5950 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 465.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do 1 dl vlažného mléka dáme kvasnice, 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g hladké mouky, přidáme kvásek, cukr, 2 dl vlahého mléka, 2 špetky soli a vařečkou vypracujeme těsto, které dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Rozdělíme ho na malé bochánky, které zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Každý bochánek pak vytahujeme prsty za okraje těsta tak, abychom z něj vytvořili malou placku.
 - 
                                2
Plnotučný měkký tvaroh vymícháme s 200 g malinové marmelády.
 - 
                                3
V pánvi si rozpálíme olej a beleše osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 1–2 minuty z každé strany.
 - 
                                4
Usmažené beleše potřeme malinovým tvarohem, každou placku ozdobíme lžičkou zakysané smetany, na kopeček smetany dáme lžičku malinové marmelády.
 - 
                                5
Beleše posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.