Hrášková polévka se zeleninou
Suroviny
- 350 g Brambory
 - 120 g Celer bulvový
 - 300 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 120 g Mrkev kořen
 - 100 g Pórek
 - 120 g Petržel kořen
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 l Hovězí vývar základní
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 220 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 736 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 652.4 mg
 - Vláknina 11234.1 mg
 - Vitamín A 11234.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 46 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu a pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, petrželovou nať a kopr nasekáme najemno, hrášek scedíme a necháme okapat.
 - 
                                2
Ve vroucí vodě uvaříme kořenovou zeleninu s pórkem doměkka. Brambory s hráškem zalijeme 3/4 l vývaru a vaříme. V mezičase na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlu jíšku, kterou zředíme zbylým vývarem a vaříme alespoň 10 minut. Poté vlijeme k bramborám, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté do polévky propasírujeme zeleninu, vmícháme bylinky, stáhneme ze sporáku a necháme zhruba 1/2 hodiny odstát.
 - 
                                3
Před podáváním polévku prohřejeme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            