Pikantní makarony s italskými bylinkami
Suroviny
- 450 g Špagety, Makarony
 - 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Chilli omáčka
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 1 polévková lžíce Olej chilli
 - 3 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 - 2 polévková lžíce Kapary
 - 3 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
 - 5 polévková lžíce Hroznová šťáva
 - 2 polévková lžíce Italské bylinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
 - Sacharidy 104 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 902 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 104 g
 - Cholesterol 2.3 mg
 - Draslík 597.1 mg
 - Vláknina 11717.7 mg
 - Vitamín A 11717.7 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.7 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chilli papričku omyjeme, překrojíme napůl a zbavíme jader. Opláchneme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Makarony uvaříme na skus ve vodě s půl lžičkou soli. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
 - 
                                3
Oloupeme česnek a cibuli a obojí nakrájíme nadrobno. Italské bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme najemno. Na větší pánvi rozpálíme arašídový a chilli olej. Přidáme bylinky, cibuli, česnek a chilli papričku a smažíme do té doby, než cibule zesklovatí. Poté přidáme rajčata i se šťávou a dochutíme zbylou solí a cayenským pepřem.
 - 
                                4
Na pánev přilijeme zeleninový vývar, hroznovou šťávu a jablečný ocet. Vše promícháme, přidáme kapary a na mírném ohni podusíme asi 10 minut.
 - 
                                5
Na závěr omáčku zjemníme kysanou smetanou a podle chuti dochutíme chilli omáčkou. Uvařené makarony upravíme na talíře a podáváme přelité omáčkou.