Masovo- játrová paštika
Suroviny
- 200 g Játra kuřecí
 - 200 g Játra vepřová
 - 180 g Slanina vepřová
 - 150 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
 - 400 g Vepřová krkovička pečená
 - 100 g Sýr Almette
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Okurka salátová
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 5 dl Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Paštikové koření
 - 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 449 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 325.7 mg
 - Draslík 412.3 mg
 - Vláknina 2115.8 mg
 - Vitamín A 2115.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí a vepřová játra očistíme, omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je mlékem a necháme minimálně hodinu 1 hodinu v chladničce. Poté je slijeme, promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Játra nakrájíme na malé kousky. Očištěnou cibuli s česnekem posekáme nadrobno.
 - 
                                2
Ve velké pánvi rozpálíme vepřové sádlo, na něm zpěníme cibuli s česnekem a necháme zrůžovět. Přidáme játra, promícháme a restujeme přibližně 3-4 minuty. Játra, pečené maso spolu s cibulkou a česnekem pomeleme na masovém strojku.
 - 
                                3
Pomletou směs v míse promícháme se solí, pepřem a paštikovým kořením.
 - 
                                4
Formu na paštiku vyložíme tenkými širokými plátky slaniny. Položíme na ně játrovou směs. Uhladíme, překryjeme plátky slaniny, zakryjeme víkem a položíme do pekáče, do kterého jsme nalili horkou vodu. Pekáč i s formou dáme do trouby a pečeme při 100°C přibližně 80 minut.
 - 
                                5
Formu s paštikou vyklopíme až druhý den po vychlazení na vál. Širokým nožem nakrájíme plátky silné přibližně 1.5 cm a z těchto plátků ozdobnou formičkou (například ve tvaru květu) vykrojíme požadované tvary.
 - 
                                6
Omytou salátovou okurku nakrájíme na kolečka, která potřeme sýrem Almette. Tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky. Na plátky okurky položíme vykrojené tvary paštiky, na paštiku dáme kostičky sýru, zachytíme párátkem a servírujeme.