Pita s jehněčím z Kréty - Tourta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Sýr balkánský
  • 1500 g Jehněčí plec
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Máta
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 dl Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 812 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 792 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 211.2 mg
  • Draslík 595.2 mg
  • Vláknina 5394.5 mg
  • Vitamín A 5394.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí plec umyjeme, rozporcujeme na větší kusy a dáme vařit.

  • 2

    Přidáme pepř, 1 lžičku soli a vaříme asi 30 minut. Když je maso měkké, opatrně ho vyndáme z vývaru, zbavíme šlach, kostí a rozkrájíme na menší kusy.

  • 3

    Těsto na pitu: do mísy nasypeme mouku a přidáme 1 lžičku soli a rozpuštěné máslo. Vidličkou promícháváme a podle potřeby přidáváme jehněčí vývar. Vypracované těsto by mělo být tužší (mělo by mít konzistenci těsta na chléb).

  • 4

    Těsto rozdělíme na dvě části, ale jedna část bude větší. Na vále posypaném moukou rozválíme větší díl těsta vysoký 5 mm a položíme ho na celý vymaštěný plech. Na těsto poklademe kusy masa, mezi ně dáme rozdrobený balkánský sýr, vše posypeme nadrobno nakrájenou mátou a zalijeme zakysanou smetanou.

  • 5

    Druhý díl těsta rozválíme a opatrně přeneseme a položíme na náplň.

  • 6

    Okraje obou placek dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Celou pitu potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.

  • 7

    Dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 45 minut dozlatova.

  • 8

    Pitu z Kréty pokrájíme na kusy a servírujeme ji teplou.

  • 9

  • 10

Komentáře k receptu