Empanadas s hrozinkami a salsou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 40 g Hrozinky
  • 80 ml Víno bílé
  • 80 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Chilli paprička sušená
  • 2 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 711 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 137 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 42 mg
  • Draslík 505.5 mg
  • Vláknina 16261.1 mg
  • Vitamín A 16261.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.6 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme přepuštěné máslo. Pro přípravu 20 g přepuštěného másla potřebujeme asi 100 g čerstvého másla.

  • 2

    Čerstvé máslo nakrájíme na kousky a vložíme do menší pánve, kterou dáme do hrnce do vodní lázně. Vaříme za občasného míchání na mírném ohni, dokud se nevypaří zbytečná tekutina, tedy asi 30 minut. Průběžně sbíráme vzniklou pěnu. Poté máslo přecedíme přes jemné plátno a nalijeme do uzavíratelné skleničky. Když vychladne, skleničku uzavřeme víčkem a dáme máslo vychladit do ledničky.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme 20 g přepuštěného másla, 30 g čerstvého másla, víno a 80 ml vody, neuvádíme však směs k varu. Po odstavení přidáme mouku a špetku soli a těsto necháme na dvě hodiny vychladit.

  • 4

    Zbylých 10 g másla využijeme k osmažení najemno nasekané cibule. Když cibulka zesklovatí, přidáme na kostky nakrájené rajče, na nudličky nasekanou papriku zbavenou semínek a hrozinky. Ochutíme solí a mletým chilli kořením.

  • 5

    Z vychlazeného těsta vyválíme plát, do kterého vypichujeme kolečka o průměru 8-10 cm. Na jednu půlku každého kolečka naklademe připravenou náplň, přehneme obě poloviny kolečka přes sebe a okraje k sobě pevně přitiskneme (např. vidličkou). Taštičky smažíme na rozehřátém oleji dozlatova.

  • 6

    Salsu si připravíme tak, že namočíme a rozmixujeme chilli papričky, které posléze smažíme na rozehřátém oleji spolu s nasekaným česnekem. Ke směsi přidáme rajčatový protlak, nasekanou čerstvou bazalku, cukr a ocet. Vaříme asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Komentáře k receptu