Zapečený katalánský krém s pomerančem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Cukr krupice
  • 1 ks Pomeranče
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 342 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 93 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 444 mg
  • Draslík 143.2 mg
  • Vláknina 2431.5 mg
  • Vitamín A 2431.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 776.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pomeranč důkladně omyjeme horkou vodou, osušíme, odřízneme kůru a nasekáme ji najemno. Vanilkový lusk rozpůlíme a obsah vyškrábneme. Vše dáme do hrnce, přilijeme mléko, přidáme špetku soli a zahřejeme.

  • 2

    V kovové míse ušleháme do krému žloutky, vejce a cukr. Přidáme mouku a solamyl. Nakonec postupně vmícháme mléko. Mísu vložíme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, dokud krém nezhoustne. Nesmíme ho vařit. Necháme vychladnout ve studené lázni a vmícháme pomerančovou kůru. Krém rozdělíme do formiček a necháme vychladit v lednici.

  • 3

    Před podáváním rozpálíme gril v troubě. Krém posypeme cukrem, formičky vložíme do trouby a grilujeme, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka. Poté ihned podáváme.

Komentáře k receptu