Vývar rajčatový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 800 g Rajčata
  • 50 g Bazalka
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 50 g Rozmarýn čerstvý
  • 1 ks Veka
  • 0.5 ks Bobkový list
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Šalotka
  • 4 ks Pepř bílý
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.5 l Vývar zeleninový
  • 0.35 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 428 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 728 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 8.3 mg
  • Draslík 1034 mg
  • Vláknina 35760.4 mg
  • Vitamín A 35760.4 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 70.3 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Řapíkatý celer opláchneme a pokrájíme na kousky asi 1 krát 1 centimetr. Šalotku nasekáme na kousky. Připravíme hrnec, kam vlijeme olej a rozehřejeme ho. Pak na něj vložíme nadrobno nasekanou šalotku a kousky řapíkatého celeru. Zeleninu orestujeme.

  • 2

    Pak vložíme kousky rajčat, kuličky pepře, bobkový list, tymián a rozmarýn a zasypeme špetkou cukru a špetkou soli. Vlijeme zeleninový vývar. Počkáme, až polévka začne vřít. Pak hrnec přikryjeme poklicí a ztlumíme teplotu. Vaříme na mírném ohni 30 minut.

  • 3

    Z veky ze včerejšího dne ukrojíme dva větší plátky a nakrájíme je na kostičky o rozměrech 1 krát 1 centimetr. Česnek oloupeme. Připravíme pánev, na kterou vlijeme lžíci olivového oleje, ale olej příliš nerozehříváme a vložíme na něj česnek a kostičky z veky. Opečeme dozlatova.

  • 4

    Hotový vývar slijeme přes sítko, ale rozvařená rajčata jím neprotlačujeme, vývar má být čistý.

  • 5

    Znovu vývar vlijeme do hrnce a necháme ho pět minut provařit, pak ho odstavíme. Máslo osolíme a nakrájíme na kousky, které všleháme do teplého vývaru.

  • 6

    Vývar rozlijeme do čtyř šálků na polévku a každou porci zasypeme nadrobno nasekanou bazalkou. Vhodíme do něj několik česnekových krutonů vyrobených z opečené veky.

Komentáře k receptu