Čistý rajčatový vývar se sýrovými krutony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Rajčata
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 2 krajíc Veka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Rozmarýn čerstvý
  • 4 ks Pepř bílý celý
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 0.5 ks Bobkový list
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Šalotka
  • 1 ks Bazalka
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.5 l Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 809 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 8.3 mg
  • Draslík 974 mg
  • Vláknina 33565.4 mg
  • Vitamín A 33565.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 67.1 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Řapíkatý celer a šalotku nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátem oleji.

  • 2

    Přidáme omytá, na čtvrtky nakrájená rajčata, bylinky, celý pepř, cukr, osolíme a zalijeme vývarem. Necháme přejít varem, přikryjeme, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.

  • 3

    Veku nakrájíme na drobné kostičky. Do nepříliš rozehřátého oleje prolisujeme oloupaný česnek a dozlatova opékáme.

  • 4

    Přes husté síto procedíme vývar.

  • 5

    Vývar znovu mírně povaříme a odstavíme. Solené máslo nakrájíme na malé kousíčky a metlou je zašleháme do vývaru.

  • 6

    Vývar rozdělíme do čtyř polévkových šálků a posypeme jemně nasekanou bazalkou. Krutony podáváme zvlášť.

Komentáře k receptu