Dobrá domácí karamelová zmrzlina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 205 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 g Cukr vanilka
  • 200 g Cukr krupice
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Ořechy vlašské
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 364 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 236.1 mg
  • Draslík 38.9 mg
  • Vláknina 670 mg
  • Vitamín A 670 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrůlku vlijeme mléko, které spolu s 200 g smetany, vanilkovým a krupicovým cukrem za stálého míchání přivedeme k varu. Ihned odstavíme, necháme vychladnout. 150 g cukru v teflonové pánvi roztavíme na zlatý karamel, stáhneme ze sporáku. Zbylou smetanu mírně zahřejeme a přilijeme do teplého karamelu spolu s máslem. Směs dobře promícháme, necháme vychladnout do druhého dne.

  • 2

    Do horké vodní lázně vložíme misku se žloutky a zbylým cukrem. Vyšleháme na hladkou pěnu, kterou smícháme s mléčnou směsi, půlkou karamelu a necháme vychladnout. Vložíme do mrazáku, necháme mírně zmrazit, poté ještě jednou rozmixujeme. Vrátíme na 200 minut do mrazáku a necháme úplně zmrazit.

  • 3

    Těsně před podáváním zmrzlinovou lžící naaranžujeme zmrzlinu do jednotlivých misek podle porcí. Každou porci přelijeme zbylým karamelem a posypeme nasekanými ořechy.

Komentáře k receptu