Cheesecake s arašídovým krokantem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 600 g Sýr krémový
  • 450 g Tvaroh tučný
  • 300 g Cukr krupice
  • 50 g Čokoláda na vaření
  • 200 g Arašídy
  • 200 g Zdobení cukrářské
  • 250 g Celozrnné sušenky
  • 50 g Máslo solené
  • 80 ml Sirup zlatý
  • 0.75 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 kávová lžička Vanilková pasta
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Máslo arašídové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 747 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 272 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 209.5 mg
  • Draslík 144.7 mg
  • Vláknina 4308.3 mg
  • Vitamín A 4308.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 123.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 170 °C.

  • 2

    Začneme sušenkovým základem. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry a 50 gramů solených arašídu rozmixujeme, nebo vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme válečkem na drobné kousky. Vložíme do mísy a promícháme s předehřátým máslem ( 100 g ). Hotovou směs vtlačíme zadní stranou lžíce na dno formy, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou, otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obalíme ji potravinářskou folií a postavíme do pekáče naplněného zhruba do poloviny tak, aby voda nepřetékala přes okraj, ani nenatekla do formy.

  • 3

    Do mísy vložíme tvaroh, smetanový sýr, 250 gramů smetany ke šlehání, vejce a arašídové máslo a vše nahladko prošleháme. Vmícháme kousky čokolády/čokoládové čočky a hmotu - náplň upravíme na sušenkový základ. Takto naplněnou formu ve vodní lázni vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu až hodinu a čtvrt dozlatova. Povrch náplně musí být ztuhlý až na malé místo uprostřed, na kterém můžeme pozorovat mírné chvění. Vyjmeme z trouby, necháme zcela vychladnout a pak formu uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně však přes noc.

  • 4

    Příprava krokantu. 200 gramů krupicového cukru dáme do rendlíku, přilijeme zlatý třtinový ( nebo světlý kukuřičný ) sirup a 40 ml vody. Zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak přivedeme k varu a svaříme na stupeň, kterému říkáme "tvrdá kulička". Teplota by měla být 122 °C, zde je nejlepší použít cukrářský teploměr. Pokud ho nemáme, vaříme cukr asi 5 minut, pak malé množství roztoku opatrně kápneme do studené vody a když se vytvoří kulička, která je po vytažení z vody pevná, je to důkaz, že už je roztok správně svařený. Přidáme 150 gramů solených arašídů, arašídové máslo, vanilkovou pastu a solené máslo a důkladně promícháme. Směs ztuhne. Vmícháme do ní necelou lžičku jedlé sody a pak ji velmi opatrně, protože je horká, vyklopíme na pečicí plech vytřený tukem. Rozestřeme po celém plechu asi do výšky 1 cm a necháme vychladnout. Studený krokant rozdrtíme na kousky válečkem, nebo rozlámeme na kousky rukama.

  • 5

    Už máme skoro hotovo..Vyjmeme cheesecake z formy, naplníme cukrářský sáček ušlehanou tuhou šlehačkou a nanášíme malé hvězdičky po okraji dezertu. Celkem uděláme tři kruhy hvězdiček, jen uprostřed zůstane volné místo. Dezert posypeme arašídovým krokantem a ten ozdobíme rozehřátou čokoládou. Tenké linky nám pomůže udělat vidlička. Dáme znovu vychladit. Po rozřezání získáme 12 porcí fantastického cheesecake.

Komentáře k receptu