Chřest sterilovaný ve slaném nálevu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 38 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 653 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 0.1 mg
 - Vláknina 0 mg
 - Vitamín A 0 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvý chřest důkladně propláchneme vodou, oloupeme od hlaviček směrem dolů a seřízneme na stejně dlouhé kousky. Svážeme po cca 10 kusech do svazků, postavíme je stonky dolů do vroucí vody a spaříme po dobu cca 2 minut. Poté přilijeme další vroucí vodu tak, aby byly ponořené i střední části a opět 2 minuty spaříme. Nakonec zalijeme i vršky, po 1 minutě vyjmeme a ihned zchladíme studenou vodou.
 - 
                                2
Chřest rozdělíme do sklenic, zalijeme 1 l vody smíchané se solí a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C sterilujeme po dobu 60 minut. Po dvou dnech zopakujeme sterilizaci při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.