Mrkev sterilovaná

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 20 g Sůl
  • 20 g Cukr krystal
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Mrkev kořen
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 84 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 383 g
  • Sodík 1299 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0.3 mg
  • Vláknina 10033.3 mg
  • Vitamín A 10033.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Použijeme malou, velmi mladou mrkev. Očistíme, důkladně omyjeme, vložíme do vody okyselené octem a cca 5 minut povaříme. Vyjmeme děrovanou naběračkou, zchladíme ve studené vodě, oloupeme a rozdělíme do sklenic.

  • 2

    Cukr a sůl rozmícháme v 1 l vody, přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Poté roztokem zalijeme mrkev. Sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po dobu 40 minut od bodu varu. Po dvou dnech sterilizaci zopakujeme. Sklenice ihned vyjmeme a uchováme v temné a studené místnosti.

Komentáře k receptu