Krymský chřest sterilovaný ve slaném nálevu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 15 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 984 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 0.3 mg
 - Vláknina 0 mg
 - Vitamín A 0 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřestové výhonky očistíme, odřízneme dřevnaté části, sloupneme vnější slupky a svážeme do menších svazečků.
 - 
                                2
Svazečky nastavíme do hrnce tak velkého, aby se pohodlně vešly a přilijeme vařící vodu, osolenou polovinou dávky soli do výše tří čtvrtin postavených chřestových výhonků. Hlavičky musejí vyčnívat z vody.
 - 
                                3
Hrnec postavíme na oheň, vodu uvedeme do varu a vaříme 8 minut. Poté stáhneme z ohně, chřest opatrně z hrnce vyjmeme a odvar přecedíme. Trochu vychladlý chřest stavíme velmi těsně vedle sebe do vypařených sklenic.
 - 
                                4
Odvar doplníme na 1 litr, přidáme ocet, uvedeme do varu, nasypeme druhou část soli, odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlým nálevem zalijeme zeleninu v lahvích, navrch nasypeme trochu krystalového cukru a špetku benzoanu sodného. Nálev doplníme až po okraj, sklenice patentním víčkem uzavřeme a naskládáme do zavařovacího hrnce, kde je zalijeme vodou a necháme sterilizovat.
 - 
                                5
Sterilujeme 1 hodinu (počítáno od chvíle, kdy voda začne vřít).
 - 
                                6
Sterilovaný chřest používáme v zimním období místo chřestu čerstvého.