Ananasový meloun ve sladkokyselém nálevu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 74 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 24 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 91.8 mg
 - Vláknina 913.3 mg
 - Vitamín A 913.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Napůl zralý meloun oloupeme, rozkrojíme, vybereme semena, dužinu pokrájíme na kostky o hraně 2 cm a zvážíme ji. K přípravě nálevu na 1 kg čisté dřeně připadne 300 g cukru, 150 ml vinného octa a 100 ml vody. Melounové kostky vložíme do skleněné mísy a nalijeme na ně tolik vinného octa, aby byly potopené. Mísu zakryjeme a necháme 24 hodin v chladu, poté meloun přecedíme.
 - 
                                2
Do scezené tekutiny přilijeme vodu, přisypeme cukr, přidáme sůl s mletým pepřem a svaříme na sirup, Po rozpuštění cukru vaříme ještě 3 minuty.
 - 
                                3
Melounové kostky naskládáme do sklenic, do každé přidáme snítku opraného kopru, špetku konzervačního prostředku a zalijeme horkým nálevem. Sklenice okamžitě uzavřeme a necháme vychladnout v suché páře.
 - 
                                4
Nakládaný meloun podáváme jako přílohu k vařené šunce i k jiným druhům masa, z nálevu můžeme připravit zálivky na saláty.