Patizony nakládané s mrkví a cibulí
Suroviny
- 90 g Sůl
 - 150 g Kopr
 - 120 g Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Koriandr
 - 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
 - 1.4 l Voda pitná
 - 0.4 l Ocet vinný
 - 1 kg Dýně
 - 0.5 kg Cibule červená
 - 0.5 kg Mrkev kořen
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 141 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 3496 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 350.5 mg
 - Vláknina 6962.5 mg
 - Vitamín A 6962.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.1 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mladé malé patizony omyjeme, u stopky kousek vyřízneme, mrkev i červenou cibuli oloupeme. Malé patizony následně rozčtvrtíme, mrkev a cibuli pokrájíme na kolečka.
 - 
                                2
Zeleninu dáme do hluboké porcelánové mísy a dobře promícháme se solí. Mísu přikryjeme a uložíme na 12 hodin do chladničky.
 - 
                                3
Druhý den vymačkáme šťávu, kterou zelenina se solí pustila, slijeme ji a zeleninu plníme volně do sklenic. Prokládáme ji přitom čerstvým opraným koprem.
 - 
                                4
Slitou šťávu ze zeleniny doplníme vodou na objem 1,5 l, vlijeme do hrnce a uvedeme do varu. Přidáme vinný ocet, cukr, koriandr, hořčičné semínko se 6 zrnky pepře a konzervační prostředek, vše 5 minut povaříme.
 - 
                                5
Horkým nálevem zalijeme zeleninu ve sklenicích, které ihned poté uzavřeme. Skladujeme na temném a suchém místě. Takto připravenou nakládanou zeleninu můžeme konzumovat za 7 - 10 dnů.