Kompot z jeřabin, jablek a hrušek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 3 l Voda pitná
  • 2 kg Jeřabiny čerstvé
  • 1 kg Jablka
  • 1 kg Hrušky
  • 1 kg Cukr krystal
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 426 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 9 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 107 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 154.4 mg
  • Vláknina 7340.3 mg
  • Vitamín A 7340.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jeřabiny otrháme, přebereme, propláchneme vodou a na sítu necháme okapat. Jablka a hrušky omyjeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na čtvrtinky. Krátce ponoříme do vody smíchané s citronovou šťávou, aby nezměnily barvu. Scedíme a střídavě s jeřabinami rozdělíme do sklenic.

  • 2

    Cukr rozmícháme v 1,5 l vody, svaříme a necháme vychladnut. Poté nálevem zalijeme ovoce a sklenice uzavřeme. Narovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 30 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.

Komentáře k receptu