Kompot z čerstvých švestek
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 221 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 1 g
- Sodík 4 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 315.2 mg
- Vláknina 5603.5 mg
- Vitamín A 5603.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Použijeme zralé, ale tvrdší švestky. Důkladně je omyjeme, otrháme stopky a krátce spaříme vroucí vodou rozmíchanou s trochou cukru. Jakmile začnou praskat, vyjmeme, oloupeme a ponoříme do vody okyselené citronovou šťávou. 
- 
                                2Cukr smícháme s vodou, provaříme a necháme vychladnout. Švestky rozdělíme do sklenic, zalijeme cukerným roztokem a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        