Nakládaný okurkový salát

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 2500 g Okurka salátová
  • 1000 g Cibule
  • 90 g Sůl
  • 200 g Kopr
  • 100 g Cukr krupice
  • 1300 ml Voda pitná
  • 500 ml Ocet
  • 1 kávová lžička Koriandr
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
  • 5 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 98 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 2335 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 350.5 mg
  • Vláknina 4038.7 mg
  • Vitamín A 4038.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tenké salátové okurky opereme a na půl hodiny je namočíme do vlažné vody, abychom je zbavili všech nečistot. Z okapaných okurek odkrojíme špičky a nastrouháme je na tenké plátky. Oloupanou červenou cibuli rozkrájíme na velmi tenká kolečka. Zeleninu dáme do porcelánové nebo skleněné mísy, promícháme se solí, zakryjeme a přes noc necháme v chladnu stát.

  • 2

    Druhý den směs slabě vymačkáme, promícháme s nasekaným koprem a plníme do vypařených sklenic. Vymačkanou šťávu doplníme vodou na 1500 ml, přidáme ocet, cukr, koriandr a mletý pepř, poté uvedeme do varu. Po dvou minutách vaření nálev odstavíme a necháme trochu vychladnout.

  • 3

    Mezitím oloupeme česnek, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme do lahví se salátem, ten následně zalijeme teplým nálevem. Do každé sklenice přidáme špetku konzervačního prostředku, lahve vzduchotěsně uzavřeme a uložíme na chladné suché místo.

  • 4

    Salát můžeme konzumovat již za 4 dny buď samostatně, nebo smíchaný s jiným salátem.

Komentáře k receptu