Consommé na divoko s knedlíčky
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Šunka uzená
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 200 g Petržel kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 40 g Celer - nať
- 200 g Mrkev kořen
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 12 ks Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 2 ks Hřebíček
- 5 ks Jalovec
- 2 ks Jalovec
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Řeřicha
- 4 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 916 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 132 g
- Sodík 174 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 127.5 mg
- Draslík 1306.7 mg
- Vláknina 110813 mg
- Vitamín A 110813 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nejdříve si připravíme směs na knedlíčky: Do misky si dáme nadrobno pokrájenou uzenou šunku, 1/2 lžíce omyté drobně pokrájené řeřichy, 60 g mouky a 4 lžíce minerálky. Směs dobře vymícháme a vytvarujeme z ní malé knedlíčky. 
- 
                                2V hrnci si přivedeme k varu 1 litr zvěřinového bujonu. 
- 
                                3V hmoždíři si roztlučeme jalovec, nové koření, bobkový list a pepř 4 barev. Koření pomalu vaříme v bujonu 15 minut, pak bujon přecedíme a dáme znovu vařit. Když přijde k varu, teplotu snížíme a vložíme do něj knedlíčky, opatrně promícháme a vaříme je 3-5 minut (musí vyplout napovrch. Podle potřeby dochutíme solí. 
- 
                                4Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme. 
- 
                                5Zvěřinový bujon [28678]: 
- 
                                6Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. 
- 
                                7Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                8V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. 
- 
                                9Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. 
- 
                                10Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        