Ostrý zvěřinový vývar s houbami
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 50 g Houby sušené
- 30 g Zázvor celý
- 70 g Celer řapíkatý
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 50 g Bambusové výhonky konzervované
- 200 g Kaštany jedlé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Chilli paprička
- 2 špetka Zázvor mletý
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 727 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 134 g
- Sodík 386 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 139.5 mg
- Draslík 1985.1 mg
- Vláknina 32701.8 mg
- Vitamín A 32701.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 118.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Sušené hříbky namočíme do studené vody. Po 30 minutách je scedíme a pokrájíme. 
- 
                                2Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na tenké nudličky. 
- 
                                3Konzervované bambusové klíčky a jedlé kaštany scedíme a necháme odkapat. 
- 
                                4V hrnci si na rozpuštěném másle postupně podusíme hříbky, přidáme k nim chilli papričku, jedlé pokrájené kaštany, řapíkatý celer a nakonec přimícháme bambusové klíčky. Vše promícháme a dusíme 5-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, ochutíme 2 špetkami mletého zázvoru, solí a pomalu vaříme ještě 5-7 minut. 
- 
                                5Vývar podáváme posypaný petrželkou kudrnkou. 
- 
                                6Zvěřinový bujon [28678]: 
- 
                                7Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. 
- 
                                8Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                9V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. 
- 
                                10Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. 
- 
                                11Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        