Lesníkova polévka
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Houby sušené
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Srnčí maso
- 70 g Lišky sušené
- 2 kávová lžička Sůl
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Cibule lahůdková
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno portské
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Koření Zvěřina
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 585 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 137 g
- Sodík 484 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 37 mg
- Draslík 1668 mg
- Vláknina 30201.2 mg
- Vitamín A 30201.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyjeme a pokrájíme na malé kousky 200 g srnčího masa na guláš. 
- 
                                2Směs sušených lesních hub namočíme do červeného vína a po 10 minutách scedíme a pokrájíme na menší kousky. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. 
- 
                                3V hrnci rozpálíme máslo s olejem na kterém orestujeme cibuli, přidáme maso, které posypeme zvěřinovým kořením, promícháme a chvíli za stálého míchání dusíme asi 5 minut, přidáme sušené houby a dusíme společně asi 3-4 minuty. 
- 
                                4Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu a když přijde polévka k varu, snížíme teplotu a vaříme 20 minut. 
- 
                                5Mezitím polévku dochutíme solí. Omyjeme 2 snítky petrželky kudrnky a lístky otrháme. 
- 
                                6Porce polévky podáváme s několika lístky petrželky. 
- 
                                7Bujon z hub [30579]: 
- 
                                8Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. 
- 
                                9Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. 
- 
                                10Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. 
- 
                                11Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. 
- 
                                12Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. 
- 
                                13Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        