Bavorské opilé zaječí řízky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 350 g Rýže dušená
  • 100 g Slanina vepřová
  • 500 g Zaječí stehna
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 ks Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 plátek Chléb konzumní
  • 2 dl Víno červené
  • 2 dl Voda pitná
  • 1.2 dl Martell cognac
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Povidla švestková
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 841 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 1295 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 199.5 mg
  • Draslík 1218.6 mg
  • Vláknina 10006.7 mg
  • Vitamín A 10006.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.2 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme cibule a česnek. Cibule pokrájíme nadrobno, česnek utřeme. Větší zaječí zadní stehna omyjeme, osušíme a vykostíme. Maso upravíme na 4 řízky, které zlehka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, osolíme a opepříme z každé strany.

  • 2

    Omyjeme petrželovou a celerovou nať a svážeme je. Nakládaná rajčata v misce rozmixujeme na kaši, přidáme hladkou mouku, 1.2 dl koňaku a dobře promícháme. Slaninu pokrájíme na plátky.

  • 3

    V hrnci si rozehřejeme plátky slaniny, přidáme máslo a cibuli, kterou zpěníme, a když se začne smažit, vložíme zaječí řízky, které krátce osmahneme z každé stany dozlatova. Přilijeme 2 dl vody, 2 dl červeného vína, přidáme bobkové listy, nové koření, petrželovou a celerovou nať, 5 lžic nastrouhaného tvrdšího chleba, zakryjeme poklicí a dusíme minimálně 60 minut. Když je maso měkké, přimícháme kaši z rajčat, na dochucení přidáme 3-4 lžíce švestkových povidel a provaříme. Nakonec pikantní omáčku podle chuti dosolíme. K opilým zaječím řízkům podáváme dušenou rýži.

Komentáře k receptu