Zajíc s hlívou ústřičnou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 400 g Hlíva ústřičná
 - 100 g Mrkev kořen
 - 150 g Slanina vepřová
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 400 ml Voda pitná
 - 600 ml Hovězí vývar základní
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Jalovec
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 3 kg Zaječí maso
 - 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 685 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 610 mg
 - Bílkoviny 90 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 344 mg
 - Draslík 1662.7 mg
 - Vláknina 4157.8 mg
 - Vitamín A 4157.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zajíce stáhneme, vykucháme, odblaníme, omyjeme, naporcujeme a osolíme.
 - 
                                2
Hlívu ústřičnou uvaříme, scedíme a prochladlou nakrájíme na nudličky.
 - 
                                3
Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, cibuli a slaninu nakrájíme na plátky a vše vložíme do pekáče spolu s masem, hořčicí, snítkou tymiánu a kořením. Směs podlijeme vývarem a pečeme v předehřáté troubě, až je maso měkké. V průběhu pečení maso obracíme, přeléváme výpekem, a je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
 - 
                                4
Měkké maso odložíme na mísu a držíme na teple. Směs propasírujeme do kastrolu spolu s výpekem a vaříme na mírném plameni. Do vroucí omáčky zašleháme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Přidáme hlívu a provaříme.