Velikonoční beránek z kynutého těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 20 g Droždí
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 50 g Hrozinky
  • 50 g Mandle
  • 120 g Cukr moučkový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Strouhanka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 685 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 175 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 94 g
  • Cholesterol 274.1 mg
  • Draslík 319.8 mg
  • Vláknina 9153.1 mg
  • Vitamín A 9153.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Utřeme do pěny máslo, žloutky, špetku soli, citronovou kůru, vanilkový a moučkový cukr. Třeme asi 20 minut.

  • 2

    Do této hmoty pak přidáme kvásek a vmícháme prosátou mouku. Přidáme rozinky a oloupané, najemno nasekané mandle.

  • 3

    Vypracujeme těsto a necháme vykynout.

  • 4

    Vymastíme si formu na beránka a vysypeme hrubou moukou či strouhankou, Těsto dáme do formy, upravíme jej a necháme ještě 15 minut vykynout.

  • 5

    Pak přiklopíme horní částí formy a dáme péct do předehřáté trouby.

  • 6

    Asi po 30 minutách formu opatrně obrátíme a pečeme beránka z druhé strany, aby byl upečený z obou stran.

  • 7

    Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíme, oči mu uděláme z rozinek či koření, pocukrujeme a okolo krku zavážeme stužku.

Komentáře k receptu