Prejt z vepřové hlavy a kořínku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Játra vepřová
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 kávová lžička Majoránka
  • 0.3 kávová lžička Nové koření mleté
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Žemle tuková
  • 4 ks Nové koření celé
  • 0.5 ks Vepřová hlava
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 0.5 ks Telecí plíce
  • 3 špetka Zázvor mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 641 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 181 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 322.2 mg
  • Draslík 1199.7 mg
  • Vláknina 33573.5 mg
  • Vitamín A 33573.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme hlavu a kořínek, vložíme do osolené vroucí vody, přidáme celou cibuli (oloupanou), nové koření a peř celý. Uvaříme doměkka.

  • 2

    Vyjmeme z vody, necháme zchladnout, obereme maso z hlavy a se srdcem je rozsekáme nadrobno.

  • 3

    Uvařený kořínek, syrová játra a namočené žemle ve vývaru, které vymačkáme, pak umeleme.

  • 4

    Smícháme rozsekané a umleté maso, přidáme utřený česnek se solí, mletý pepř a nové koření, zázvor a rozemnutou majoránku. Dle potřeby směs zředíme procezeným vývarem.

  • 5

    Směs přendáme do sádlem vymazaného pekáčku, upravíme povrch vidličkou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova.

  • 6

    Prejt podáváme teplý s vařeným bramborem a s dušeným kysaným zelím. Chutný je rovněž s bramborovou kaší a se zelným salátem. Můžeme také prejt podávat studený s červenou řepou či strouhaným křenem a chlebem.

Komentáře k receptu