Jehněčí caldereta
Suroviny
- 400 g Rajčata
 - 25 g Strouhanka
 - 1000 g Jehněčí kýta
 - 250 ml Víno bílé
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Kmín římský
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 ks Kosti vepřové
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Máta
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 709 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 128 g
 - Sodík 239 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 165.3 mg
 - Draslík 1165.5 mg
 - Vláknina 8636.7 mg
 - Vitamín A 8636.7 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej, přidáme nasekanou cibuli, mrkev, papriku, utřený česnek a smažíme do změknutí. Přidáme na kostky nakrájené jehněčí, šunkovou kost nebo odřezky, krájená rajčata z konzervy, nasekanou petrželku, mátu, protlak, bobkové listy, víno a 185 ml vody. Přivedeme k varu, zakryjeme a pečeme 1 až 1 1/2 hodiny v předehřáté troubě na 180°C, dokud maso nezměkne.
 - 
                                2
Smícháme kmín, mletou papriku, strouhanku, skořici a špetku pepře.
 - 
                                3
Jehněčí vyndáme z pečící nádoby, bobkový list a šunkovou kost vyhodíme. Zeleninu rozmixujeme i s vývarem na pyré. Smícháme se strouhankovou směsí. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
 - 
                                4
Maso vrátíme do omáčky a při střední teplotě prohřejeme a podáváme.