Květák s bylinkovou omáčkou
Suroviny
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Květák
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 6 polévková lžíce Jíška instantní
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 183 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 280 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 18.8 mg
 - Draslík 784.8 mg
 - Vláknina 10552 mg
 - Vitamín A 10552 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 128.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný a omytý květák vložíme košťálem dolů do vroucí osolené vody okyselené citronovou šťávou. Zvolna vaříme asi 20 minut, květák vyjmeme a necháme okapat. Uložíme jej na nahřátou mísu.
 - 
                                2
Mléko a smetanu uvedeme do varu s 250 ml květákového vývaru. Metlou vmícháme hotovou jíšku a povaříme 1 minutu. Do omáčky vmícháme nasekané bylinky, osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu.
 - 
                                3
Omáčkou přelijeme květák na míse a ihned podáváme.