Jablečný koláč se skořicovou šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 200 g Tuk
  • 175 g Cukr krupice
  • 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 75 g Hrozinky
  • 125 g Mandle
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Jablka
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 566 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 59.2 mg
  • Draslík 223.2 mg
  • Vláknina 8708.3 mg
  • Vitamín A 8708.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.2 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z rostlinného tuku, mouky, cukru, vejce a soli vypracujeme křehké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme na 2 hodiny do chladna.

  • 2

    Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na dílky, promícháme s cukrem, citronovou šťávou, mletými mandlemi, hrozinkami a skořicí.

  • 3

    Třetinu těsta vyválíme na tenký plát, dle velikosti formy, a položíme do nevymazané formy. Z druhé třetiny vytvarujeme váleček a vyložíme jím boky formy tak, aby vznikl asi 5 cm vysoký okraj. Těsto ve formě několikrát propíchneme vidličkou a rovnoměrně pokryjeme jablečnou směsí.

  • 4

    Zbylé těsto rovněž vyválíme na velikost formy, opatrně přeneseme na jablka ve formě. Několikrát propíchneme vidličkou a u krajů pevně přitiskneme. Troubu předehřejeme na 200 °C a koláč pečeme asi 50 minut.

  • 5

    Z moučkového cukru a jedné lžíce studené vody umícháme hladkou polevu. Horký koláč potřeme polevou a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a skořicí dotuha. Podáváme k jablečnému koláči.

Komentáře k receptu