Sýrová polévka se zelenimou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Sýr Gruyére
  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Paprika zelená
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Květák
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 0.75 l Mléko plnotučné
  • 0.5 l Hovězí vývar základní
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 471 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 204 g
  • Sodík 513 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 78 mg
  • Draslík 560.9 mg
  • Vláknina 10721.9 mg
  • Vitamín A 10721.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 75.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1181.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Stonky celeru očistíme, mrkev oškrábeme a obojí nakrájíme na plátky. Papriku očistíme, vyjmeme semínka a bílá vlákna a nasekáme nadrobno. Květák omyjeme a nasekáme.

  • 2

    Do kastrolu dáme vývar a připravenou zeleninu, přivedeme k varu, snížíme teplotu, přiklopíme a vaříme zvolna 10 minut, až je zelenina měkká.

  • 3

    V rendlíku rozehřejeme máslo, za stálého míchání metlou přidáme mouku. Sejmeme z ohně a po částech a za stálého šlehání přiléváme mléko a vaříme zvolna 5 minut. Nakonec přidáme hrubě nastrouhaný sýr a necháme jej rozpustit, nevaříme.

  • 4

    Sýrovou polévku a worcester přidáme k zeleninové směsi a vše dobře promícháme. Hotovou polévku nalijeme do talířů a každou porci poprášíme troškou papriky. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu