Dýňová polévka s knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 500 g Pórek
  • 130 g Pšeničná krupice
  • 125 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 2500 g Dýně
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 125 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 4 kávová lžička Kari koření
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 599 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 529 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 140.9 mg
  • Draslík 1283.3 mg
  • Vláknina 7457.6 mg
  • Vitamín A 7457.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.8 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Omytý pórek pokrájíme na kolečka.

  • 2

    Oloupanou, nasekanou cibuli zpěníme na 60 g másla, přidáme rozkrájenou dýni (300g necháme stranou), osolíme, opepříme a okořeníme kari kořením. Přilijeme vývar, víno a pod pokličkou vaříme asi 20 minut.

  • 3

    Mléko svaříme s 20g másla, vmícháme krupici a necháme stát. Přidáme majoránku, žloutky a nastrouhaný sýr, z hmoty tvarujeme knedlíčky, vaříme je v osolené vodě na mírném ohni asi 5 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme.

  • 4

    Polévku rozmixujeme, vložíme pórek, zbylou dýni a pod pokličkou vaříme 8 minut. Nakonec vmícháme obě smetany.

  • 5

    Podáváme s knedlíčky.

Komentáře k receptu