Žemlovka se třemi sýry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Sýr Fontina
  • 50 g Sýr Gruyére
  • 30 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 400 ml Mléko plnotučné
  • 0.5 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 6 ks Chléb toastový
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1456 kcal
  • Sacharidy 215 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 2619 mg
  • Bílkoviny 68 g
  • Uhlovodany 210 g
  • Cholesterol 290.9 mg
  • Draslík 951.6 mg
  • Vláknina 35333.6 mg
  • Vitamín A 35333.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 638 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku ohřejeme mléko. Plochou zapékací mísu vytřeme máslem.

  • 2

    Čtyři plátky toustového chleba překrojíme diagonálně, každý na dva trojúhelníky, zbylé dva nakrájíme na kostičky. Chlebové trojúhelníky namočíme v mléce a urovnáme přes sebe, jako tašky na střeše po okraji mísy. Do zbylého mléka namočíme kostičky chleba a necháme ho chvíli stát.

  • 3

    Žloutky promícháme v míse s kostičkami chleba, můžeme i se zbylým mlékem. Sýry Fontina a Gruyere nastrouháme na hrubo, Nivu rozdrobíme. Vše přidáme ke směsi žloutků a okořeníme muškátovým oříškem a pepřem.

  • 4

    Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do sýrové směsi. Směs nalijeme na připravený chléb v zapékací míse. Žemlovku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut.

  • 5

    Podáváme v zapékací míse.

  • 6

Komentáře k receptu