Čočka na karí
Suroviny
- 400 g Čočka jedlá
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Okurky nakládané
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 1146 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 18 mg
 - Draslík 1020.9 mg
 - Vláknina 64148.2 mg
 - Vitamín A 64148.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Předem namočenou čočku uvaříme v jedné vodě téměř do měkka.
 - 
                                2
Na větší části másla zpěníme oloupanou, nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme rajčatový protlak, karí koření, vše zamícháme. Přidáme scezenou čočku i s částí vývaru a dusíme do měkka, až se vývar vydusí.
 - 
                                3
Na zbylém másle podusíme na kostičky rozkrájenou okurku, přidáme ji k čočce, porkm osolíme, opepříme, osladíme a okyselíme.
 - 
                                4
Podáváme s vejci uvařenými natvrdo.