Florentský smetanový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 135 g Čokoláda hořká
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 30 g Cukr krupice
  • 120 g Cukr moučkový
  • 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 kávová lžička Tresť rumová
  • 1 ks Piškotový korpus vaječný
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 6 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 558 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 96 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 110.5 mg
  • Draslík 170.6 mg
  • Vláknina 4079.5 mg
  • Vitamín A 4079.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Středně velkou mísu vyložíme přilnavou fólií. Vyšší piškot 23x12,5 cm nakrájíme na 1 cm silné plátky, každý plátek přeřízneme na 2 trojúhelníky. Trojúhelníky pokapeme 3 lžícemi mandlového likéru. Vyložíme jimi formu a zbytek odložíme.

  • 2

    90 g čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Zbytek čokolády nastrouháme nahrubo. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu a zbytek likéru. Vymícháme hladký hustý krém. 300 ml smetany ušleháme se 2 lžičkami kávové tresti na tuhou šlehačku. Lehce přimícháme nastrouhanou čokoládu. Směsí pokryjeme trojúhelníky v míse. Střed dezertu vyplníme čokoládovým krémem a povrch uhladíme. Úhledně zakryjeme vršek zbytkem piškotu. Mísu zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.

  • 3

    Oloupané, nasekané mandle opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Zbylou smetanu ušleháme s krupicovým cukrem a 2 lžičkami tresti na tuhou šlehačku.

  • 4

    Dezert vyklopíme na vychlazenou mísu a odstraníme fólii, potřeme kávovou šlehačkou a vršek posypeme mandlemi.

Komentáře k receptu