Dort pro slavnostní příležitost

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 450 g Čokoláda hořká
  • 30 g Kakao - prášek
  • 450 g Směs na bezlepkovou bábovku
  • 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 125 ml Koňak vaječný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 717 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 52.6 mg
  • Draslík 371.6 mg
  • Vláknina 88490 mg
  • Vitamín A 88490 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smetanu a vaječný likér zahříváme v rendlíku, až začne bublat. Vlijeme do mísy na rozlámanou čokoládu a šlehačem rozmixujeme, až vznikne hladký krém. Zakryjeme a necháme v lednici zhoustnout.

  • 2

    Mezitím si připravíme těsto na bábovku podle návodu na obalu.

  • 3

    Dva plechy o rozměrech 33 x 23 vyložíme papírem na pečení. Polovinu těsta dáme na jeden z plechů a rovnoměrně rozetřeme. Do zbylého těsta dáme tři čtvrtiny kakaa a dobře promícháme. Rozetřeme na druhý plech.

  • 4

    Pečeme oba pláty současně asi 10 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Hotové necháme 10 minut na plechu vychladnout, potom pláty vyklopíme a sloupneme papír. Necháme zcela vychladnout.

  • 5

    Šlehačem našleháme vychladlou čokoládu na hustý krém. Na velký arch papíru na pečení dáme světlý plát těsta, potřeme ho 5 lžícemi krému, přikryjeme tmavým plátem a potřeme ho znovu 5 lžícemi krému. Stejně pokračujeme dál, až skončíme posledním tmavým pruhem. Zbylý krém odložíme.

  • 6

    Dort zakryjeme a dáme do mrazáku, asi na 1 hodinu až krém zcela ztuhne. Dort složíme do tvaru trojúhelníku a potřeme ho zbytkem krému. Na povrchu ho posypeme zbylým kakaem. Můžeme ozdobit čerstvými jahodami. Ihned podáváme nebo dort uložíme do lednice.

Komentáře k receptu