Dýňový koláč z křehkého těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 73 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 174 g Máslo čerstvé
  • 450 g Dýně
  • 165 g Cukr třtinový
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 120 g Ořechy vlašské
  • 160 g Cukr třtinový
  • 400 g Mléko zahuštěné neslazené Tatra
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 961 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 173 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 128.6 mg
  • Draslík 449.6 mg
  • Vláknina 7093.7 mg
  • Vitamín A 7093.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme studenou vodu a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva kusy. Větší rozválíme na kruhový plát o 4 cm větší než forma na koláč o průměru 20-23 cm. Formu vyložíme těstem a okraje necháme o 1 cm větší, založíme dospod a ze zbytku těsta vytvoříme ozdobný okraj.

  • 2

    V mixéru zpracujeme dýňový kompot, mléko, vejce, cukr, skořici, zázvor a mletý muškátový oříšek. Směs nalijeme na těsto ve formě a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Hotový koláč necháme zcela vychladnout ve formě.

  • 3

    Připravíme křupavý povrch z vlašských ořechů: v rendlíku rozpustíme máslo, sekané ořechy a cukr. Vaříme několik minut, až se máslo vsákne. Směs naneseme na povrch koláče a dáme na 3 minuty pod rozpálený gril. Koláč necháme vychladnout.

Komentáře k receptu