Hovězí pečeně budějovická

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Cibule
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Slanina vepřová
  • 30 g Sůl
  • 150 g Tuk
  • 30 g Česnek
  • 750 g Hovězí maso zadní
  • 20 g Paprika mletá sladká
  • 100 g Protlak rajčatový
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 700 ml Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 355 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1452 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 69.2 mg
  • Draslík 158.2 mg
  • Vláknina 3272 mg
  • Vitamín A 3272 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso opláchneme, protkneme slaninou a osolíme.

  • 2

    Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmahneme na polovině tuku. Na tomto základu maso krátce opečeme, přisypeme mletou papriku, zasmahneme a zalijeme vlažným vývarem.

  • 3

    Přidáme rajčatový protlak, česnek, přikryjeme poklicí a maso dusíme (pečeme) doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.

  • 4

    Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou ze zbylého tuku a prosáté mouky, zalijeme ji vlažným vývarem, dobře rozšleháme a za občasného míchání provaříme.

  • 5

    Ke konci varu přilijeme smetanu, povaříme, omáčku přecedíme přes hustý cedník, přisolíme a ještě povaříme.

Komentáře k receptu