Vařený pstruh

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Brambory rané
  • 800 g Pstruh
  • 10 g Pepř černý celý
  • 50 g Řeřicha
  • 225 ml Olej olivový
  • 850 ml Víno bílé
  • 850 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1319 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 489 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 269.9 mg
  • Draslík 1514.8 mg
  • Vláknina 23013.2 mg
  • Vitamín A 23013.2 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 68.6 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci pod pokličkou půl hodiny zvolna vaříme všechny suroviny k přípravě court-bouillon (vývar z koření, vína a zeleniny). Tekutinu přecedíme do jiného hrnce a suroviny vyhodíme. Vývar znovu přivedeme k varu a prudce vaříme 15–20 minut, dokud se jeho objem nesníží na 600 ml.

  • 2

    Do velkého pekáče dáme pstruhy, podlijeme vývarem, přivedeme pomalu k varu, odstavíme pekáč a necháme pstruhy vychladnout.

  • 3

    Půl minuty mixujeme hořčici, řeřichu, žloutek, ocet a nejprve po kapkách a když směs začne houstnout, tak tenkým pramínkem přidáváme olej. Pokud je hmota moc hustá, naředíme ji trochou horké vody, osolíme, opepříme a odložíme.

  • 4

    Jedno vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kostičky.

  • 5

    Rané brambory vaříme 12–15 minut ve velkém množství vody, scedíme je a ponoříme do studené vody, aby se zchladily. Obalíme je v řeřichové majonéze, nadrobno nakrájených cibulkách, natvrdo uvařeném vejci a takto připravený salát rozdělíme na talíře.

  • 6

    Na vrstvu papírových utěrek opatrně přeneseme pstruhy, osušíme je a zbavíme kůže. Na každý talíř s bramborovým salátem přidáme jednoho pstruha, ozdobíme plátky citronu, snítkami petrželky a servírujeme.

Komentáře k receptu