Pórková polévka se slaninou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Brambory
  • 100 g Slanina vepřová
  • 900 ml Vývar zeleninový
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Pórek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 726 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 1376 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 101.8 mg
  • Draslík 1059.3 mg
  • Vláknina 16744.8 mg
  • Vitamín A 16744.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.8 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Peředem si připravíme jeden litr zeleninového vývaru. Ten můžeme uvařit klasicky z kořenové zeleniny, nebo použijeme polotovar.

  • 2

    Polévku budeme vařit ve větším polévkovém hrnci.

  • 3

    Nejprve si na prudkém ohni rozpustíme máslo, na něm pak opékáme malé kostičky slaniny.

  • 4

    Mladý pórek nakrájíme na kolečka, důkladně omyjeme a restujeme spolu se slaninou. Nakonec přidáme kostičky brambor a prolisovaný česnek.

  • 5

    Vše opékáme přibližně pět minut. Nezapomeneme míchat, aby se zelenina nepřichytávala.

  • 6

    Po pěti minutách zalijeme hotovým zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut.

  • 7

    Z polévky oddělíme zhruba polovinu brambor, slaniny a pórku. Zbytek polévky rozmixujeme.

  • 8

    Pro zjemnění do hotové polévky vmícháme 33% smetanu.

  • 9

    Polévku už jen dochutíme solí, pepřem a podáváme.

  • 10

    Do jednotlivých porcí rozdělíme nerozmixované brambory, slaninu a pórek.

  • 11

    Máme-li dostatek času, můžeme si na ozdobu připravit smaženou cibulku.

  • 12

    Na slabé kroužky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji,

  • 13

    nejlépe ve fritovacím hrnci. Poté odsajeme ubrouskem přebytečný olej a úplně nakonec křupavou cibulku osolíme. Tou pak ozdobíme každou porci polévky.

Komentáře k receptu