Citronový koláč se smetanovou náplní

Hodnocení 4x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 85 g Máslo čerstvé
  • 45 g Cukr krupice
  • 200 g Cukr krupice
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 460 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 63 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 231.1 mg
  • Draslík 131.5 mg
  • Vláknina 6078.1 mg
  • Vitamín A 6078.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, másla a cukru připravíme drobenku, přidáme vejce, vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku a vyložíme jí koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit.

  • 2

    Vejce vyšleháme z cukrem, přidáme citronovou šťávu a kůru ze 4 citronů, nakonec zašleháme smetanu. Následně necháme hodinu odležet v chladničce.

  • 3

    Dno korpusu pokryjeme pečícím papírem, posypeme fazolemi (zatížíme) a formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů (přibližně na 10 minut). Následně papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut.

  • 4

    Formu postavíme na plech, na těsto vlijeme náplň, koláč pečeme v troubě při 140 stupních ještě 30 minut.

  • 5

    Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Podáváme pocukrovaný moučkovým cukrem a ozdobený citronovou kůrou.

Komentáře k receptu